onsdag 30 december 2009

Öppna kartor

Under ett besök i bloggen "Ubuntu från början" träffade jag på "Öppna kartor" för första gången. OpenStreetMap är ett projekt liknande Wikipedia, med en fri redigeringsbar karta av hela världen. OpenStreetMap låter dig i samarbete med andra visa, ändra på och använda geografisk data från hela världen.


Klicka på bilden för större format!

Kartan här visar mina hemmakvarter, långt ifrån lika detaljerad som exempelvis Google Maps - men en intressant iakttagelse är de tunna, blå strecken som tycks markera gångväga, trottoarer och stigar. Det tror jag blir en av de stora kartmässiga vinsterna - att folk bidrar med promenerbara stråk som inte syns tydligt på en vanlig karta. Exempelvis den gångväg som går i en tunnel under motorvägen (långt ner på bilden) syns jättetydligt på denna karta. Den finns överhuvudtaget inte med på Google Maps, på Eniro och hitta.se finns det bara en antydan om att man kanske kan gå mellan de två stadsdelar som skiljs åt av motorvägen.

Gör gärna ett besök i Urbans blogg för att se hur han med sin iPhone i fickan tog en promenad och förbättrade kartan över hans hemmakvarter.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

  1. "Gör gärna ett besök i Örjans blogg ..."

    Har Urban bytt namn till Örjan?

    SvaraRadera
  2. Anonym: Pinsamt, jag vet väldigt väl att Urban heter Urban!

    Detta visar att jag inte bör vara nära ett tangentbord innan dagens andra kopp kaffe, tankevurpan var att bloggen heter "Ubuntu från bÖRJAN" och det värsta var att jag gjorde denna miss i tanken innan jag skrev, men rättade mig den gången.

    Jag ber Urban om ursäkt (och rättar artikeln snabbare än blixten)!

    SvaraRadera