onsdag 30 september 2009

Dist, multiverse, sudo, gnome och gui? Vad pratar ni om, a.k.a. Lexicon

Detta lilla lexicon kommer att uppdateras med (o)jämna mellanrum och dateras då om så det hamnar överst igen...

  • Ubuntu är ett fritt operativsystem baserat på linuxkärnan och är en fork av distributionen Debian. Namnet kommer från Zuluspråkets "ubuntu", som löst översatt blir "medmänsklighet" eller "En person är en person bara genom andra människor". Ubuntus målsättning är bland annat att vara ett aktuellt, stabilt operativsystem för den genomsnittlige användaren, med ett starkt fokus på användarvänlighet och enkel installation. Ubuntu har blivit rankad som den mest populära linuxdistributionen för persondatorer. (Från Wikipedia)
Här följer en liten ordbok med förklaring över vanliga termer i Linux och Ubuntusammanhang:

  • Dist (distro, distribution)
    Linux är ett samlingsnamn för en rad olika men ändå ganska lika system, baserade på den fria linuxkärnan. Det finns ett stort antal olika varianter utveckade av olika grupper, det fullständiga operativsystem med alla dess medlevereade program kallas distribution. Det räcker oftast med att ladda hem en sådan distribution för att få ett komplett system med webläsare, ordbehandlare, musikspelare, filmprogram och allt annat man behöver som grund. Ubuntu är en populär dist tack vare sin enkelhet, erkända stabilitet och säkerhet.
  • GNOME
    Det skrivbordssystem som används i bland annat ubuntu. Framtaget för att ge användaren ett enkelt, lättanvänt system. En uppdaterad version släpps var 6:e månad. senaste versionen heter 2.28 och kommer att levereras i oktoberutgåvan av ubuntu. Version 2.3 antas bli en rejält uppfräschad och släpps troligen som version 3.0 till våren.
  • GRUB
    Den uppstartshanterare som används i Ubuntu. I Karmic Koala kommer nya Grub version 2. En av fördelarna med Grub är att den skannar igenom datorn efter operativsystem och skapar en bootmeny med installerade system där man kan välja vad man vill starta. Finns det exempelvis Windows installerat på datorn sedan tidigare kan man välja att starta datorn med antingen Ubuntu eller Windows.
  • GUI (Graphical User Interface = grafiskt användargränssnitt)
    Ett gränssnitt för ett program där användaren har knappar och ikoner att trycka på för att utföra kommandon, fält att skriva in text i med mera. Så som vi är vana att se datorprogram alltså...
  • Karmic, Jaunty, 9.04, 9.10... 
    Ubuntus lite udda versionsangivelser. Dels har alla versioner ett versionsnummer som visar när versionen släpptes (eller kommer at släppas) med år och månad. 9.04 är alltså aprilutgåvan 2009 och 9.10 den som kommer nu i oktober. Så har ubuntu numrerats sedan den första versionen (4.10), en release var sjätte månad - alltid april och oktober. Förutom nummerserien har alla versioner ett officiellt kodnamn som består av ett adjektiv och ett djur där bägge orden börjar med samma bokstav. 9.04 heter Jaunty Jackalope och 9.10 Karmic Koala, 10.04 kommer att heta Lucid Lynx. Sedan 2005 namnges versionerna i alfabetisk ordning. [komplett lista]
---
Uppdaterad 30/9 2009 med avsnittet om GRUB och versionsnumreringen.

Nytt i Karmic

En nyhet i ubuntu 9.10, Karmic Koala, är den nya Ubuntu Software Center som ersätter den tidigare Lägg till/ta bort program-funktionen.






Snyggare än tidigare, men jag saknar funktionen att markera flera program och sedan installera dem samtidigt.


Ett stort lyft är den överskådliga listan över installerade program, där man kan markera program för avinstallation eller läsa information om installerade program.

Testar Karmic igen...

Jag fick ju "kasta in hatten" i mitt testande av Karmic Koala efter det att uppstarten slutade fungera ungefär samtidigt som alpha 6 versionen släpptes. Googlade på detta i förrgår och såg at det var en bugg som drabbade vissa Intel grafikkort men att felet var åtgärdat dagarna efter alpha 6 släpptes. Jag laddade därför ner en "daily build" för att få en dagsfärsk cd.

Vad kan man då säga om Karmic Koala såhär dagarna innan betaversionen släpps?

  • Den har en imponerande blixtsnabb uppstart och ännu snabbare nedstängning! Utvecklarna jobbar på ett mål att nästa version, 10.04 (Lucid Lynx) skall starta upp på 10 sekunder.
  • Gnome-skrivbordet har fått en lätt upputsning, men det är knappt märkbart. I och försig har det tillkommit en handfull snygga bakgrundsbilder men färgtemana är de gamla vanliga. Här får vi nog vänta ett år till på större förändringar innan ubuntugänget lyfter in Gmone 3, vilket jag gissar på ett de kommer att göra i version 10.10
  • Empthy har ersatt Pidgin som standard chatklient, den stora skillnaden är att Empathy stödjer videochat vilket inte Pidgin gör. Annars är de rätt lika, bägge funkar med MSN, Google talk (Gmail-chatten), ICQ, IRC och en massa andra konton.
  • Ubuntu one, Canonicals nya tjänst för att lagra filer online med möjlighet att synka mellan datorer är installerad i Karmic från start. Klienten finns nu att ladda ner till 9.04
  • Det har kommit en ny applikation för att installera och avinstallera program, Ubuntu Software Center som visar både vad som finns att ladda ner och vad jag har för installerade program. Mycket överskådligt
  • Uppstartshanteraren Grub kommer i en ny version, det vi märker av det är en snabbare, snyggare och smidigare uppstart av datorn.

Det var några av nyheterna i ubuntu detta halvår. Det finns massor med flera. Rent buggmässigt tycker jag att maskinen flyter riktigt bra, jag har inte hittat någonting som inte fungerar än och nu är det mindre än en månad kvar till release. Jag kan faktiskt rekommendera en installation redan nu, om inte annat så sida vid sida av ditt ordinarie operativsystem så du kan välja när du startar datorn.

söndag 27 september 2009

musik...

I Windows använder jag nu och då Soulseek; en liten, anonym p2p-klient som används av tusentals musikentusiaster världen över. Tanken med Soulseek är att artister själva skall lägga ut fri musik, men visst händer det att även "vanliga" människor lägger ut piratkopierad musik på detta nätverk, dock mest gammal obskyr och annars lite svåråtkomlig musik.

Soulseek® does not endorse nor condone the sharing of copyrighted materials. You should only share and download files which you are legally allowed to or have otherwise received permission to share. Soulseek®. was created to encourage the sharing of public domain music from unsigned, independent artists willing to share their work and communicate with a large audience in an efficient way.

Linuxanvändare kan använda tredjepartsapplikationen Nicotine+ som även finns med i Ubuntus "universe" och alltså går att installera direkt från ubuntus Synaptic eller lägg till/ta bort-program funktionen bara man har tillåtit installation av alla program med öppen källkod.

Den version som ligger i universe är 1.2.9 och ganska gammal, senaste versionen heter 1.2.12 och jag skall  göra ett ryck när jag får tid och prova att installera den versionen.

Soulseek bytte server för en tid sedan men den gamla servern snurrar fortfarande, dock har majoriteten av användarna gått över till den nya servern, den nya servern heter 2242 och rekommenderas att använda, 2240 är dock märkt som huvudserver i Nicotine+ 1.2.9

fredag 25 september 2009

Varför ubuntu?

Ledsnade på att trilskas med serienummer och licenser och ett helsike att hålla alla program up-to date, antivirusprogram  och säkerhetsprogram som måste uppgraderas och uppdateras för att inte smitta datorn med aggressiva virus och elaka trojaner, en hårddisk som snabbt blev mer stökig än mitt skrivbord...

Jag hade provat en hel del linuxdisar för en tre fyra år sedan men upplevde en hel del trassel samtidigt som jag inte hade tid att sätta mig in i det hela då. För ett år sedan kavlade jag upp ärmarna och tänkte göra ett helhjärtat försök igen - och blev glatt överraskad över hur otroligt enkelt och smidigt det var att ladda ner och provköra ubuntu från en live-cd utan att ens riskera att röra en enda fil på min Windowsdator.

Sedan ett år tillbaks kör jag Ubuntu Linux på mina datorer hemma. Snabbare, mycket stabilare, idiotsäker mot skadliga hot, med en säkerhet Microsoft inte ens drömma om - helt gratis med alla program jag någonsin behöver, inte så mycket mer komplicerat än Windows. Den tid som används för att lista ut hur det fungerar är mindre än den tid jag tillbringat på felsökning och problemlösning i Windows.

I fjol höst var jag bara tvungen att skratta när jag surfarde in på en webbplats som plötsligt började göra en fejkad virussökning på min dator, låtsades att söka dll och exe-filer som inte finns i ett Linuxsysem, låtsades hitta virus, spionprogram och trojaner som omöjligt kunde vara där.




Som du kan se på min screendump ser platsen äkta ut och jag undrar hur många Windows-användare får luras av sådant meddelande klickar du på den och i den bästa av världar bara blir lurad att betala pengar för ett eventuellt okej programvara men nog bara hem hämta några skadliga program...

onsdag 23 september 2009

Alphatestande...

Kunde inte riktigt hålla mig tidigare under sensommaren och slängde upp en dual boot med Karmic Koala alpha 4 i mitten av augusti. Det gick förvånansvärt hyffsat och jag är bland annat djupt imponerad av boot-tiden och den snabba nedstängningen. I takt med uppdateringar har jag dock stött på en hel del trassel som tvingat mig att ominstallera systemet flera gånger. Dagarna före släppet av alpha 6 fick jag dock jätteproblem efter en uppdatering, då Ubuntu plötsligt vägrade starta. Laddade hem alpha 6 och installerade den - den funkade riktigt bra från live-cd och installationen gick u.a. Dock spottade den ut felmeddelanden under uppstart och stannade innan datorn var färdigbootad.

Tror jag väntar på betan i början av oktober... Roade mig i stället med att byta till Jaunty x64 på den bärbara, där jag har dual boot med Windows 7.

Högerklicka och "Öppna som administratör"



För att öppna en fil eller mapp som administratör genom ett enkelt högerklick, installera ''nautilus-gksu'' med Synaptic.

Vill du använda terminalen och skriva installationskommandot isället är det:

sudo apt-get install nautilus-gksu

---
Update 2009-09-30: Skrev av misstag nautilus-gks alltså utan u i gksu i posten från början.

---
Källa (och andra relaterade tips)

tisdag 22 september 2009

Nätverksskrivare på skrivarserver

Investerade nyligen i en skrivarserver (några hundralappar) för att få ordning på utskrifterna från alla datorer med olika OS och konfigurationer här hemma. Tidigare var skrivaren fast ansluten till min stationära dator som ibland var avstängd, ibland startad med Vista och ibland startad med Ubuntu. Att nätverksvägen få till en utskrift från annan dator var i stort sett hopplöst utan att få lite vardagsmotion till datorn och kolla om den var på och vilket system som kördes.

Skrivarservern levererades med drivrutiner och server/klientprogram för Windows men inget för Linux. Efter en del googlande löste jag problemet med LPD-skrivarserverprotokollet.

Lägg till ny skrivare, välj nätverksskrivare och därefter "LPD/LPR Host or Printer"

Ange den näverksadress skrivarservern har och ls som skrivarkö (se skärmdump).




I efterföljande dialog väljer du rätt tillverkare och modell.

Samma funktion i både 9.04 och 9.10

måndag 21 september 2009

En första bloggpost...

Tanken är att skapa en enkel blogg för vanliga människor, skriven av en "glad amatör" inom Linux/ubuntu. Först och främst kommer jag att blogga om problem jag stöter på och hur jag löser dem.

Jag har hållit på med datorer sedan MS-DOS 6.2 och Windows 3.11 och kört varenda Microsoft OS från betaversion till färdig produkt. Som ubuntuanvändare har jag hållit på i ungefär ett år, sedan version 8.04 och konstaterar att det krävs mindre tid och energi att förstå hur ubuntu fungerar än det tar att att få ett normalt Windowssystem att fungera optimalt.