onsdag 30 september 2009

Dist, multiverse, sudo, gnome och gui? Vad pratar ni om, a.k.a. Lexicon

Detta lilla lexicon kommer att uppdateras med (o)jämna mellanrum och dateras då om så det hamnar överst igen...

  • Ubuntu är ett fritt operativsystem baserat på linuxkärnan och är en fork av distributionen Debian. Namnet kommer från Zuluspråkets "ubuntu", som löst översatt blir "medmänsklighet" eller "En person är en person bara genom andra människor". Ubuntus målsättning är bland annat att vara ett aktuellt, stabilt operativsystem för den genomsnittlige användaren, med ett starkt fokus på användarvänlighet och enkel installation. Ubuntu har blivit rankad som den mest populära linuxdistributionen för persondatorer. (Från Wikipedia)
Här följer en liten ordbok med förklaring över vanliga termer i Linux och Ubuntusammanhang:

  • Dist (distro, distribution)
    Linux är ett samlingsnamn för en rad olika men ändå ganska lika system, baserade på den fria linuxkärnan. Det finns ett stort antal olika varianter utveckade av olika grupper, det fullständiga operativsystem med alla dess medlevereade program kallas distribution. Det räcker oftast med att ladda hem en sådan distribution för att få ett komplett system med webläsare, ordbehandlare, musikspelare, filmprogram och allt annat man behöver som grund. Ubuntu är en populär dist tack vare sin enkelhet, erkända stabilitet och säkerhet.
  • GNOME
    Det skrivbordssystem som används i bland annat ubuntu. Framtaget för att ge användaren ett enkelt, lättanvänt system. En uppdaterad version släpps var 6:e månad. senaste versionen heter 2.28 och kommer att levereras i oktoberutgåvan av ubuntu. Version 2.3 antas bli en rejält uppfräschad och släpps troligen som version 3.0 till våren.
  • GRUB
    Den uppstartshanterare som används i Ubuntu. I Karmic Koala kommer nya Grub version 2. En av fördelarna med Grub är att den skannar igenom datorn efter operativsystem och skapar en bootmeny med installerade system där man kan välja vad man vill starta. Finns det exempelvis Windows installerat på datorn sedan tidigare kan man välja att starta datorn med antingen Ubuntu eller Windows.
  • GUI (Graphical User Interface = grafiskt användargränssnitt)
    Ett gränssnitt för ett program där användaren har knappar och ikoner att trycka på för att utföra kommandon, fält att skriva in text i med mera. Så som vi är vana att se datorprogram alltså...
  • Karmic, Jaunty, 9.04, 9.10... 
    Ubuntus lite udda versionsangivelser. Dels har alla versioner ett versionsnummer som visar när versionen släpptes (eller kommer at släppas) med år och månad. 9.04 är alltså aprilutgåvan 2009 och 9.10 den som kommer nu i oktober. Så har ubuntu numrerats sedan den första versionen (4.10), en release var sjätte månad - alltid april och oktober. Förutom nummerserien har alla versioner ett officiellt kodnamn som består av ett adjektiv och ett djur där bägge orden börjar med samma bokstav. 9.04 heter Jaunty Jackalope och 9.10 Karmic Koala, 10.04 kommer att heta Lucid Lynx. Sedan 2005 namnges versionerna i alfabetisk ordning. [komplett lista]
---
Uppdaterad 30/9 2009 med avsnittet om GRUB och versionsnumreringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar