torsdag 26 november 2009

Ingen Gimp i Lucid Lynx

Satt och googlade på nyheter i Lucid Lynx (den Ubuntuversion som är planerad att släppas i april 2010) och sprang på en nyhet som först höll på att få mig att sätta kaffet i halsen. När jag sedan läste igenom hela artikeln kändes det självklart.

Gimp kommer inte att installeras som standard!

Jag är en Gimpanvändare och Gimpälskare, jag använde Adobe Photoshop i Windows och ser Gimp som en naturlig och självklar del i mitt system.

För bara några veckor sedan skrev jag en snabb (och inte så genomtänkt) reflektion efter att jag hade provkört Kubuntu 9.04, som ju inte har Gimp installerad som standard. För att citera mig själv: "Varför installeras inte Gimp med Kubuntu? Gimp som är en av GNU/Free Softwarerörelsens flaggskepp och ett av de fria programmen som även vinner marknadsandelar i Windows".

Att Gimp inte installeras i Kubuntu är inte så konstigt och har en helt annan orsak. Nu över till Gimp i Ubuntu:

Gimp har alltid haft en naturlig plats i Ubuntu och har varit med sedan starten 2004. Faktum är att Gimp har ett väldigt intimt samband med Gnomeskrivbordet då Gimp (för att använda en lika dålig som snurrig liknelse) är hönan som värpte ägget... GTK+ (GIMP-toolkit) är biblioteket som bygger upp de grafiska användargränssnitten i alla programmen i Gnomes skribordsmiljö.

Varför lyfts du Gimp ut från standardinstallationen av Ubuntu efter alla dessa år? Här är (min översättning av) förklaringen:

GIMP är ett imponerande program och är utan tvekan ett av de mest djupgående resultaten av Linux ekosystem. [...] GIMP [...] har betonat en alltmer livskraftig status som en allvarlig utmanare inom professionell grafisk redigering.

GIMP:s styrka är just det som gör det olämpligt som en standardkomponent i ett ordinarie operativsystem. Dess expansiva sortiment av rika funktioner kräver ett komplicerat användargränssnitt som är skrämmande för oerfarna användare. Det ger också en lång starttid på grund av sin stora samling av plugins. Som man kan förvänta sig av en avancerad grafisk redigeringsverktyg, använder det också en hel del diskutrymme. Dess storlek är särskilt problematiskt för Ubuntu, eftersom distributionen som en cd-avbild och har ett mycket begränsat utrymme


[...]


GIMP är ett avancerat program för yrkesverksamma. Det är inte verktyget som du skulle vilja råda alla användare att använda för sin avslappnade fotoredigering...



För stort och tungt och väl avancerat och krångligt för en normalanvändare som behöver ett enkelt program för sin vardagsredigering. Skäl jag kan köpa utan att argumentera emot.

Gimp kommer naturligtvis att vara busenkelt att installera för oss som vill ha programmet i framtida versioner.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

söndag 22 november 2009

Så'n där statistik...



Vem läser en sån här Ubuntublogg egentligen? Inbitna Linuxanvändare eller nyfikna Windowsanvändare? Både och faktiskt - Tittade förbi statistiksidan i mitt räkneverk och upptäckte att över 40 procent av besökarna faktiskt surfar hit med hjälp av Windows.


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

lördag 21 november 2009

Högerklicka till terminalen

Hur ofta har jag inte behövt ta mig till en specifik mapp med terminalen och rent ut sagt hållit på att jäklas innan jag tar mig fram dit bara för att jag inte är riktigt hemma på att navigera i terminalen?

Jag, som är mer grafisk än textkommandolagd gillar att högerklicka mig fram har lagt till "Öppna i terminal" på högerklicket.



Lägg helt enkelt till Nautilus-open-terminal, enklast genom att skriva in detta i termialen:
sudo apt-get install nautilus-open-terminal

Glöm inte att starta om sedan!


[via]

---
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

onsdag 4 november 2009

Trädvy i terminalen

Jag har ibland känt ett behov att kunna lista innehållet i en mapp eller disk i en trädstruktur. Hittade kommandot tree idag när jag googlade - precis vad jag sökte efter!

Funktionen installeras enkelt via termialen:
sudo apt-get install tree

Det är terminalen som används för att lista filerna och mapparna också. Superenkelt att använda:
tree
ger en lista över filer och mappar från det ställe man står i terminalen

tree -d
listar enbart mappstrukturen utan att lista filerna

För att lista filer och mappar längre ner i mappstrukturen:
tree mapp/enannanmapp


Bilden visar en del av innehållet på en cd med Karmic Koala, klicka gärna på den för att se den i full storlek. (Jag hade precis listat en enhet jag inte kunde montera utan att vara super user innan jag gjorde denna skärmddump, därför kan den observante se att jag står som root@... i bilden).

---
Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 3 november 2009

It's here...

Jaja... det var några dagar sedan jag laddade ner och installerade Karmic Koala nu.

Nu tänkte jag passa på att städa upp och strukturera upp installationerna. Det senaste årets linuxtestande samt en del om- och avinstallationer av Windows har stökat till hårddiskarna en del.

På min bärbara, rätt nya dator har jag kört en trippelboot med Ubuntu 9.04 (32.bitars), en 64-bitars Ubuntu/Kubuntuhybrid (Karmic beta) samt Windows 7. Den har jag städat upp och där kör jag bara Kubuntu 64-bitars samt W7 i en dual-boot. Den datorn är mest en nöjesdator för surf, film och musik.

Den andra datorn, den gamla stationära, har jag inte haft tid att kasta mig över ännu. Där har jag slängt ut Windows under våren men jag har fortfarande kvar ett par NTFS-partitioner som behöver städas upp och arkivera, organisera och strukturera upp det som inte ska slängas. Det är ett mastodontjobb, där finns backuper från ännu äldre datorer, där finns sopor och guldkorn i en salig röra.

Där finns också ett par backuper från gamla Ubuntu home-kataloger som jag bara har sparat undan vid mer och mindre planerade ominstallationer av Ubuntu. Mycket att spara på men ännu mer att slänga.

I dagsläget rymmer den datorn en stabil 32-bitars Ubuntu 9.04 och en lite labilare, stökigare 9.10 beta. tänker inte slösa tid på att uppgradera någon av dessa till 9.10. Istället ska jag börja om från början där också. Håller som bäst på att skissa upp hårddiskstrukturen i tanken. 2 diskar á 250 GB... En tanke är att ha rot- och homepartitionen på den ena disken och sakta men säkert städa och stuva undan och skapa en arkivdisk på den andra. En arbetsmaskin. Ska nog få Ubuntu - Gnomes enkelhet får gå före KDE:s snygghet.

Nåväl, vad tycker jag om Kubuntu Karmic Koala såhär en knapp vecka efter släppet?

Snyggt, stabilt, smidigt... Värsta nybörjarkänslorna på KDE-skrivbordet har lagt sig. Upptäcker hela tiden en del småfinesser jag inte har hittat i Ubuntu. Kanske för att de inte finns eller kanske för att jag inte har hittat dem. Installationen gick väl sådär. Var tvungen att partitionera om disken under installationen och hittade inte igen någon partitionerare när jag körde från Live-CD. Använde istället KDE Partition Manager live-CD.

Två snabba reflektioner:

Varför installeras inte Gimp med Kubuntu? Gimp som är en av GNU/Free Softwarerörelsens flaggskepp och ett av de fria programmen som även vinner marknadsandelar i Windows.

Som inbiten Firefoxanvändare blev Firefox det första program som installerades. Tack för installationsgenägen i programmenyn men lite konstigt att det inte redan är installerat. Kanske finns det fördelar att styra användarna till Konqueror som är standardwebläsaren. Vad vet jag?


---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,