fredag 25 september 2009

Varför ubuntu?

Ledsnade på att trilskas med serienummer och licenser och ett helsike att hålla alla program up-to date, antivirusprogram  och säkerhetsprogram som måste uppgraderas och uppdateras för att inte smitta datorn med aggressiva virus och elaka trojaner, en hårddisk som snabbt blev mer stökig än mitt skrivbord...

Jag hade provat en hel del linuxdisar för en tre fyra år sedan men upplevde en hel del trassel samtidigt som jag inte hade tid att sätta mig in i det hela då. För ett år sedan kavlade jag upp ärmarna och tänkte göra ett helhjärtat försök igen - och blev glatt överraskad över hur otroligt enkelt och smidigt det var att ladda ner och provköra ubuntu från en live-cd utan att ens riskera att röra en enda fil på min Windowsdator.

Sedan ett år tillbaks kör jag Ubuntu Linux på mina datorer hemma. Snabbare, mycket stabilare, idiotsäker mot skadliga hot, med en säkerhet Microsoft inte ens drömma om - helt gratis med alla program jag någonsin behöver, inte så mycket mer komplicerat än Windows. Den tid som används för att lista ut hur det fungerar är mindre än den tid jag tillbringat på felsökning och problemlösning i Windows.

I fjol höst var jag bara tvungen att skratta när jag surfarde in på en webbplats som plötsligt började göra en fejkad virussökning på min dator, låtsades att söka dll och exe-filer som inte finns i ett Linuxsysem, låtsades hitta virus, spionprogram och trojaner som omöjligt kunde vara där.




Som du kan se på min screendump ser platsen äkta ut och jag undrar hur många Windows-användare får luras av sådant meddelande klickar du på den och i den bästa av världar bara blir lurad att betala pengar för ett eventuellt okej programvara men nog bara hem hämta några skadliga program...

1 kommentar:

  1. Håller med !!
    Använder själv Ubuntu o är Jävligt nöjd
    har använt Linux sedan -95 till o från men ubuntu är jävligt enkelt för nybörjare som vill lämna windows sucks..//Jocke

    SvaraRadera