Det går alldeles utmärkt att installera Ubuntu på en USB-pinne fullt ut, på samma sätt som man installerar på hårddisk. En stor fördel är att du alltid kan ha ett eget system i fickan, redo att använda nästan var som helst bara datorn går att boota från USB, vilket iallafall fungerar med de flesta datorer de senaste sex-sju åren. Man kan alltså använda samma installation på flera datorer. Inte en enda fil blir rörd på värddatorn, men man har naturligtvis läs- och skrivåtkomst till filerna även på den datorn. Bra om man till exempel använder en dator emellanåt där man inte kan eller får installera de egna favortprogrammen.
Nackdelen är att det blir inte världens snabbaste Linux. USB är inte blixtsnabbt och jag rekommenderar att använda en höghastighetspinne. Själv har jag en 16 GB pinne som läser i 25 MB/s och skriver 12 MB/s att jämföra med de två-tre MB/s som de vanliga pinnarna man köper för en hundring på stormarknaden. Det är inte direkt några större pengar för en snabb pinne heller; jag gav en femhundring för min 16 Gigabytare.
OBS! Minimikravet är 4 GB.
Detta är inget direkt nybörjarknep man ska göra som förstagångsinstallation och min anvisning förutsätter att du iallafall har basala linuxkunskaper, iallafall när vi kommer till de sista punkterna att redigera grubs konfigurationsfil trots att första som står i den filen är "
DO NOT EDIT THIS FILE
".Denna anvisning gäller alltså för Karmic Koala, där dess nya grubversion gör konfigurationen efter installationen annorlunda än på äldre Ubuntuversioner.
Här kommer en kort summering av tillvägagångssättet:
- Ladda ner och bränn Karmic Koala på CD, starta datorn och välj alternativet att "Prova Ubuntu utan att göra ändringar på din dator".
- Sätt i USB-pinnen och starta sedan installationen av Ubuntu, första stället att vara lite vaken är under diskkonfigurationen (bilderna är från en installation av Kubuntu men det är identiska dialoger)
- Välj "Ange partitioner manuellt (avancerat).
Jag valde att partitionera sdb i tre delar, en femgigabyes för systemet, nio gig för home - sedan valde jag att använda två gig på en fat32-partition för att kunna lagra filer jag vill kunna använda i Windows.
- Nästa ställe att vara vaksam under installationen är på slutet av installationsdialogerna. När det är "Redo att installera", klicka på "Avancerat..."
Se till att det är ibockat att du vill installera en starthanterare. Extremt viktigt i detta läge är att starthanteraren (Grub) hamnar på USB-pinnen! (i mitt fall var det /dev/sdb)
Nu är det bara att luta sig tillbaks, ta en kopp kaffe och vänta på att att installationen skall bli färdig.
Eftersom hårddisken var monterad som den första disken (hd0) och USB-pinnen den andra disken (hd1) under installationen och det blir tvärtom när datorn bootas med USB-pinnen (pinnen blir hd0) måste vi göra en liten justering av grubs konfigurationsfil.
- Starta sedan om datorn med Live-CD:n igen. Nu skall vi redigera grub.cfg
Här gäller det att tänka till, särskilt om datorn du använder också har en Linuxinstallation. Välj rätt grub.cfg, skulle vi råka ändra i hårddiskens grub-fil får vi seriösa problem att starta upp datorn på hårddisken igen. TA BACKUP INNAN DU SÄTTER IGÅNG!
I mitt fall hittar jag usb-pinne på en disk som heter disk-1.
grub.cfg hittas i /boot/grub/ på aktuell disk, alltså kunde jag använda följande kommando i terminalen för att redigera filen:
sudo gedit /media/disk-1/boot/grub/grub.cfgVad skall då ändras?
Så här såg rad 18 i min grub.cfg ut:
set root=(hd1,1)
Vi har ju konstaterat att USB-pinnen blir hd0 när den används som bootdisk, ändra ovanstående rad till:
set root=(hd0,1)
På rad 43 (iallafall i min fil) börjar själva grub-menyn listas
menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-11-generic" {
Några rader längre ner (rad 48 hos mig) har också en felaktig adressering till hd1.
Ändra
set root=(hd1,1)
till set root=(hd0,1)
Restrerande menyposter är också felaktiga, men har du inga planer på att använda dem kan du låta bli att ändra dem.
- Spara filen och starta om datorn, tag ut Ubuntu-cd:n och starta på USB-pinnen istället. Rensa Grubs meny om du vill:
sudo update-grub
Lycka till
Vill du läsa på om Grub 2 kan du läsa här (på engelska)
---
Läs även andra bloggares åsikter om ubuntu, linux, 9.10, karmic koala, grub
Hur blir det med hårdvarudrivrutiner vid en installation jämfört med att köra som live? Alltså om an byter dator.
SvaraRaderaAnonym >> Jag har använt en och samma installation på 4 helt olika datorer, både bärbara och stationära med helt olika hårdvaror och årgångar utan problem.
SvaraRadera