fredag 9 oktober 2009

Open Source för Windows

Det där med "fri programvara" i Linuxvärlden har egentligen inte så mycket att göra med "gratis programvara", nog för att extremt mycket av det fria också är gratis. För att förstå konceptet, tänk “fri” som i “yttrandefrihet” och inte som i “gratis öl”. Grundbulten är "Open Source" (öppen källkod) och fria licenser som gör det möjligt för var och en som behärskar programmering att ändra och lägga till funktioner i ett program, eller använda ett program som grund till ett helt nytt program, så länge det nya programmet har öppen källkod och samma licensavtal. Det är det som driver utvecklingen av dessa program framåt.

I Linuxvärden är det en 100-procentig självklarhet, allt är fritt, öppet och i de flesta fall gratis. I Windowsvärden är det inte lika självklart. Vi är så vana att betala dyra pengar för programvara vi behöver komplettera vår Windowsinstallation med, program som en vettig bildredigerare (Adobe Photoshop för 12.000:-) och ett brännarprogram (Nero för 600:-). Alla behöver vi också ett program för att läsa och skriva värdens vanligaste dokumenttyp med. Runt 4000 spänn får vi hosta upp med för Microsofts Officepaket. Mer behöver vi och mer finns att köpa. Nästa år kommer det säkert ut nya versioner av programmen vi har köpt. Det är bara att öppna plånboken och köpa till en uppgradering för att få "det senaste".

Ett vanligt knep att spara in hårt ihopjobbade slantar är att bryta mot lagen och ladda ner (troligen virussmittade) program från Piratebay eller någon annan fildelarsajt.

Inte bra... Dels bryter vi mot lagen och riskerar att få betala skadestånd (but who cares?), dels befinner vi oss i högriskområde för äckliga virus, maskar och trojaner när vi letar efter en fungerande version av vad vi nu letar efter. Jaja... Vi kan ju alltid köpa ett antivirusprogram för några hundralappar. Det är förresten vår förbaskade skyldighet att skydda vår dator mot virus, mask och trojaner för att inte smitta ner vår omgivning när vi använder en Windowsdator. Ett antivirusprogram som använder en märkbar del av systemresurserna i sin jakt på angrepp... (ett antirusprogram som är helt onödigt och överflödigt i ett Linuxsystem - men det skriver jag inom parentes eftersom det inte är det denna blogpost handlar om)

En annan sak som händer när vi laddar ner en piratversion från nätet är också att vi blir "beroende" av just det programmet och kanske köper just det programmet för dyra pengar när vi kommer i en situation vi inte kan använda oss av piratnerladdat.

Vad är då alternativet?

Fri programvara är på frammarsch även i Windows. En av marknadens största och bästa webb-läsare, som många laddar ner som alternativ till Internet Explorer är Firefox som hela tiden har varit ett par kliv före IE med smarta lösningar.
Open Office är en fullvärdig ersättare till MS Office. Som laglydig privatanvändare sparar man in några tusenlappar. Många större företag, organisationer och nu även kommuner har fått upp ögonen för enorma kostnadsbesparingar. Företaget jag jobbar på har fortfarande MS Office installerat på tja... kanske tusen datorer vilket känns som några miljoner för mycket i licenspengar. Naturligtvis är Open Office helt kompatibelt att både läsa och spara dokument i alla Microsoftfs officefilformat.


Gimp är en grym konkurrent till Adobes proffsprogram Photoshop. Nästintill lika bra. Gratis istället för tolvtusen spänn.

(update: Hittade Gimp-klonen Gimpshop under en googling alldelens nyss - skall tydligen vara Gimp med ett mer Photoshopliknande gränssnitt för att vana Photoshopanvändare inte skall känna sig så vilsna)

Det finns mycket mer fri Windowsprogramvara på nätet, här är en lista.

Till er som liksom jag fortfarande kör Windows ibland på en av mina datorer rekommenderar jag att använda fri programvara i så stor utsträckning som möjligt. Till er som fortfarande inte har tagit steget över till den totala friheten: Använd så mycket fri programvara som möjligt, känn er för... Känns det bekvämt att surfa med Firefox, retuschera semesterbilderna i Gimp och så vidare kanske inte steget är så långt att prova fria program fullt ut. Många Linuxdistar, däribland Ubuntu går att prova på en dator utan att göra någon som helst åverkan på Windowssystemet. Mer om det i en senare blogpost.

Behöver jag nämna att Firefox, Open Office och Gimp installeras som standardprogram i Ubuntu, som några i högen av ohyggligt bra fria program?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar