måndag 19 oktober 2009

Potent partitonerare

Jag har haft en längre tids problem med partitionerna på en extern hårddisk. Disken består av två partitioner; en NTFS-partition och en ext3 linuxpartition. Helt plötsligt slutade NTFS-partitionen att fungera i Windows, den var däremot helt fungerande och åtkomlig ifrån Ubuntu.

Hur smart är det att ha data på en Windowspartition som inte går att läsa från Windows?

Huvudvärken har bestått i att jag har varit rädd om de 345 GB data som fanns på NTFS-partitionen och jag har inte haft plats att lagra dessa någon annanstans. Enda utvägen har varit att flytta 50 GB till linuxpartitionen, krympa NTFS för att kunna öka linuxpartitionen, flytta 50 GB data – krympa NTS, öka linuxpartitionen och så vidare tills hela datamängden har legat på linuxdisken. PUST

Huvuvärken har inte blivit bättre av att Ubuntus partitionerare Gparted av outgrundlig anledning har vägrat göra ändringar i NTFS-partitionen. Hittade dock ett riktigt vasst verktyg; KDE Partition Manager 1.0 som bootbar Live-CD.

Detta partitioneringsprogram finns naturligtvis att ladda ner och installera i en rad olika linuxdistar, inklusive Ubuntu.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar