måndag 12 oktober 2009

Nedräkning

Om en dryg vecka släpper Microsoft sin uppföljare till Vista, efter åratal av utveckling; Windows 7. Okej... jag har provkört det i några veckor och jag kan erkänna att jag är imponerad, vad jag kan se är det snabbare, smidigare och snyggare än tidigare operativsystem från Microsoft.

Om drygt två veckor släpps nästa Ubuntuversion, Karmic Koala, som vanligt sponsrad av Canonical.

Det är svårt att jämföra dessa system. Windows är Windows som vanligt, med dess för- och nackdelar (vad nu Windows fördelar nu är). Linux är inte Windows, det är viktigt att komma ihåg, för den vane Windowsanvändaren kan det vara en rätt hög tröskel att kliva över men förutom det helt oöverträffade säkerhetsaspekterna med en helt virussfri miljö talar ju programvaruutbudet till fördel för Ubuntu.

En intressant jämförelse mellan de olika systemen är systemkraven, där Windows 7 inte är mer systemkrävande än Vista Home/Premium. Om du vill köra Windows 7 på din dator behöver du det här:

    * 1 gigahertz (GHz) eller snabbare 32-bitars (x86) eller 64-bitars (x64) processor
    * 1 GB RAM-minne (32-bitars) eller 2 GB RAM-minne (64-bitars)
    * 16 GB tillgängligt diskutrymme (32-bitars) eller 20 GB (64-bitars)
    * Grafikenhet med DirectX 9 och WDDM 1.0-drivrutin eller senare


Som vanligt är systemkraven Linux betydligt spartanskare, det går utmärkt att köra en flera år äldre dator med fullgott resultat. Karmic Koala behöver detta:

    * 300 megahertz (MHz) processor (minst 700 MHz rekommenderas)
    * 256 MB RAM-minne (minst 384 MB rekommenderas)
    * 4 GB tillgängligt diskutrymme (8 GB rekommenderas)
    * VGA grafikkort, 640x480     (1024x768 rekommenderas)

Kom ihåg att Windows 16 GB hårddiskutrymme inte inkluderar "Office"-program (lägg till 1,5 GB), vettig bildredigerare, vettigt brännarprogram, chatprogram med mera som inkluderas i Ubuntu.

Vad beror skillnaden i systemkrav på då? Mängden "ögongodis" och lull-lull i Windows kontra det förhållandevis spartanska Gnome-skrivbordet i Ubuntu? Nej, nej och nej... Går man in och petar i Gnomes inställningar finns det en hel del ögongodis att slå på. Tittar men på det mycket mer avancerade KDE-skrivbordet i Kubuntu, så kräver inte det mer av en dator än vad Ubuntu gör. Grafiskt, estetiskt och visuellt effektmässigt klår Kubuntu Windows 7 med hästlängder.


Krydda på moset: Har du inte tillräcligt med minne eller hårddisk att installera Ubuntu kan du alltid testa derivatversionen Xubuntu avsedd för mindre kraftfulla datorer (eller för de som vill ha datorkraften över till annat): "CDs require 128MB RAM to run, or 192MB RAM to install. Desktop install requires at least 1.5GB of free space on your hard disk".

1 kommentar: