onsdag 30 december 2009

Öppna kartor

Under ett besök i bloggen "Ubuntu från början" träffade jag på "Öppna kartor" för första gången. OpenStreetMap är ett projekt liknande Wikipedia, med en fri redigeringsbar karta av hela världen. OpenStreetMap låter dig i samarbete med andra visa, ändra på och använda geografisk data från hela världen.


Klicka på bilden för större format!

Kartan här visar mina hemmakvarter, långt ifrån lika detaljerad som exempelvis Google Maps - men en intressant iakttagelse är de tunna, blå strecken som tycks markera gångväga, trottoarer och stigar. Det tror jag blir en av de stora kartmässiga vinsterna - att folk bidrar med promenerbara stråk som inte syns tydligt på en vanlig karta. Exempelvis den gångväg som går i en tunnel under motorvägen (långt ner på bilden) syns jättetydligt på denna karta. Den finns överhuvudtaget inte med på Google Maps, på Eniro och hitta.se finns det bara en antydan om att man kanske kan gå mellan de två stadsdelar som skiljs åt av motorvägen.

Gör gärna ett besök i Urbans blogg för att se hur han med sin iPhone i fickan tog en promenad och förbättrade kartan över hans hemmakvarter.

---
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

tisdag 29 december 2009

Citrix ICA i Ubuntu 9.10

Detta är är inte ämnat för den genomsnittlige användaren, utan bara de som behöver köra Citrixklient på datorn - kanske för att kunna jobba hemifrån och köra företagets applikatoner via Citrix ICA-klient. Jag förutsätter att den som behöver följa denna anvisning har grundläggande Linuxkunskaper så jag är därför inte så ingående i förklaringarna hur man laddar ner, packar upp, exporterar certifikat m.m. Är jag otydlig i något eller om du behöver veta något mera basalt är det bara att fråga i kommentaren så hjälper jag till!

1. Hämta hem Citrix-klienten (Linuxversionen heter nuförtiden Citrix Receiver och version 11.0 var den aktuella version jag har skrivit detta utifrån).
    Observera! Citrix Receiver är en 32-bitars applikation. Även om du som jag kör 64-bitars Ubuntu går det att använda denna.

    2. Citrix behöver OpenMotif v.2.3.1, installera libmotif3 så löser sig detta.
      sudo apt-get install libmotif3

      3. Packa upp Citrixklienten du laddade ner i punkt 1 och installera

      sudo ./setupwfc
      Du får en rad frågor och alternativ under installationen (samt att det rullar förbi en del felmeddelanden på skärmen om du installerar på en svensk Ubuntu, detta är inget att oroa sig för). Här finns en förträfflig installationsanvisning med hela installationen kopierad från terminalen.

      64-bitarsanvändare, se några kommentarer längre ner.

      4. Om Citrixklienten startar via Firefox får du en fråga första gången med vilket program du vill öppna Launch.ica. Om du valde att installera till den föreslagna standardkatalogen under installationen associerar du Firefox med följande: /usr/lib/ICAClient/wfica.sh

      5. Om du får ett felmeddende att "You have not chosen to trust... (SSL Error 61)" behöver du exportera det certifikatet till Citrixinstallationen. Öppna Firefox inställningar (Redigera > Inställningar > Avancerat > Visa certifikat) och exportera det certifikat felmeddelandet gällde. Certifikatet skall till /usr/lib/ICAClient/keystore/cacerts men jag var tvunget att mellanlanda med det på skrivbordet och flytta det därifrån till certifikatmappen som administratör.

      För 64-bitarsanvändare:


      Enligt alla anvisningar jag har läst måste man fixa till libmotif-biblioteken eftersom det blir en miss-match mellan Citrix 32-bitarsapp och 64-bitarsbiblioteket som helt enkelt ligger på fel ställe enligt Citrix. I 9 anvisningar av 10 skall man flytta eller kopiera bibliotek från 64- till 32-bitarskatalogen. Av någon outgrundlig anledning kunde jag hoppa över detta steg när jag gjorde installationen på min andra dator (jag föjde mitt eget flöde för att testa det inför författandet av detta och ville helt enkelt se vad felmeddelandet skulle bli när inte biblioteken hittades)

      Iallafall, om du får felmeddelanden på exempelvis libXp.so.6 så hittade jag en enkel, smidig lösning här, en lösning som skall vara enklare och säkrare än att själv kopiera biblioteken. Getlibs är ett program som automatiskt löser beroenden för 32-bitasprogram i 64-bitarssystem.

      Med Getlibs installerat skall man kunna lösa beroendet för till exempel ovan nämnda libXp.so.6 med kommandot
      getlibs -l libXp.so.6


      ---
      Läs vad andra bloggare skriver om , , , , ,

      torsdag 26 november 2009

      Ingen Gimp i Lucid Lynx

      Satt och googlade på nyheter i Lucid Lynx (den Ubuntuversion som är planerad att släppas i april 2010) och sprang på en nyhet som först höll på att få mig att sätta kaffet i halsen. När jag sedan läste igenom hela artikeln kändes det självklart.

      Gimp kommer inte att installeras som standard!

      Jag är en Gimpanvändare och Gimpälskare, jag använde Adobe Photoshop i Windows och ser Gimp som en naturlig och självklar del i mitt system.

      För bara några veckor sedan skrev jag en snabb (och inte så genomtänkt) reflektion efter att jag hade provkört Kubuntu 9.04, som ju inte har Gimp installerad som standard. För att citera mig själv: "Varför installeras inte Gimp med Kubuntu? Gimp som är en av GNU/Free Softwarerörelsens flaggskepp och ett av de fria programmen som även vinner marknadsandelar i Windows".

      Att Gimp inte installeras i Kubuntu är inte så konstigt och har en helt annan orsak. Nu över till Gimp i Ubuntu:

      Gimp har alltid haft en naturlig plats i Ubuntu och har varit med sedan starten 2004. Faktum är att Gimp har ett väldigt intimt samband med Gnomeskrivbordet då Gimp (för att använda en lika dålig som snurrig liknelse) är hönan som värpte ägget... GTK+ (GIMP-toolkit) är biblioteket som bygger upp de grafiska användargränssnitten i alla programmen i Gnomes skribordsmiljö.

      Varför lyfts du Gimp ut från standardinstallationen av Ubuntu efter alla dessa år? Här är (min översättning av) förklaringen:

      GIMP är ett imponerande program och är utan tvekan ett av de mest djupgående resultaten av Linux ekosystem. [...] GIMP [...] har betonat en alltmer livskraftig status som en allvarlig utmanare inom professionell grafisk redigering.

      GIMP:s styrka är just det som gör det olämpligt som en standardkomponent i ett ordinarie operativsystem. Dess expansiva sortiment av rika funktioner kräver ett komplicerat användargränssnitt som är skrämmande för oerfarna användare. Det ger också en lång starttid på grund av sin stora samling av plugins. Som man kan förvänta sig av en avancerad grafisk redigeringsverktyg, använder det också en hel del diskutrymme. Dess storlek är särskilt problematiskt för Ubuntu, eftersom distributionen som en cd-avbild och har ett mycket begränsat utrymme


      [...]


      GIMP är ett avancerat program för yrkesverksamma. Det är inte verktyget som du skulle vilja råda alla användare att använda för sin avslappnade fotoredigering...



      För stort och tungt och väl avancerat och krångligt för en normalanvändare som behöver ett enkelt program för sin vardagsredigering. Skäl jag kan köpa utan att argumentera emot.

      Gimp kommer naturligtvis att vara busenkelt att installera för oss som vill ha programmet i framtida versioner.

      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

      söndag 22 november 2009

      Så'n där statistik...



      Vem läser en sån här Ubuntublogg egentligen? Inbitna Linuxanvändare eller nyfikna Windowsanvändare? Både och faktiskt - Tittade förbi statistiksidan i mitt räkneverk och upptäckte att över 40 procent av besökarna faktiskt surfar hit med hjälp av Windows.


      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

      lördag 21 november 2009

      Högerklicka till terminalen

      Hur ofta har jag inte behövt ta mig till en specifik mapp med terminalen och rent ut sagt hållit på att jäklas innan jag tar mig fram dit bara för att jag inte är riktigt hemma på att navigera i terminalen?

      Jag, som är mer grafisk än textkommandolagd gillar att högerklicka mig fram har lagt till "Öppna i terminal" på högerklicket.



      Lägg helt enkelt till Nautilus-open-terminal, enklast genom att skriva in detta i termialen:
      sudo apt-get install nautilus-open-terminal

      Glöm inte att starta om sedan!


      [via]

      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , ,

      onsdag 4 november 2009

      Trädvy i terminalen

      Jag har ibland känt ett behov att kunna lista innehållet i en mapp eller disk i en trädstruktur. Hittade kommandot tree idag när jag googlade - precis vad jag sökte efter!

      Funktionen installeras enkelt via termialen:
      sudo apt-get install tree

      Det är terminalen som används för att lista filerna och mapparna också. Superenkelt att använda:
      tree
      ger en lista över filer och mappar från det ställe man står i terminalen

      tree -d
      listar enbart mappstrukturen utan att lista filerna

      För att lista filer och mappar längre ner i mappstrukturen:
      tree mapp/enannanmapp


      Bilden visar en del av innehållet på en cd med Karmic Koala, klicka gärna på den för att se den i full storlek. (Jag hade precis listat en enhet jag inte kunde montera utan att vara super user innan jag gjorde denna skärmddump, därför kan den observante se att jag står som root@... i bilden).

      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om ,

      tisdag 3 november 2009

      It's here...

      Jaja... det var några dagar sedan jag laddade ner och installerade Karmic Koala nu.

      Nu tänkte jag passa på att städa upp och strukturera upp installationerna. Det senaste årets linuxtestande samt en del om- och avinstallationer av Windows har stökat till hårddiskarna en del.

      På min bärbara, rätt nya dator har jag kört en trippelboot med Ubuntu 9.04 (32.bitars), en 64-bitars Ubuntu/Kubuntuhybrid (Karmic beta) samt Windows 7. Den har jag städat upp och där kör jag bara Kubuntu 64-bitars samt W7 i en dual-boot. Den datorn är mest en nöjesdator för surf, film och musik.

      Den andra datorn, den gamla stationära, har jag inte haft tid att kasta mig över ännu. Där har jag slängt ut Windows under våren men jag har fortfarande kvar ett par NTFS-partitioner som behöver städas upp och arkivera, organisera och strukturera upp det som inte ska slängas. Det är ett mastodontjobb, där finns backuper från ännu äldre datorer, där finns sopor och guldkorn i en salig röra.

      Där finns också ett par backuper från gamla Ubuntu home-kataloger som jag bara har sparat undan vid mer och mindre planerade ominstallationer av Ubuntu. Mycket att spara på men ännu mer att slänga.

      I dagsläget rymmer den datorn en stabil 32-bitars Ubuntu 9.04 och en lite labilare, stökigare 9.10 beta. tänker inte slösa tid på att uppgradera någon av dessa till 9.10. Istället ska jag börja om från början där också. Håller som bäst på att skissa upp hårddiskstrukturen i tanken. 2 diskar á 250 GB... En tanke är att ha rot- och homepartitionen på den ena disken och sakta men säkert städa och stuva undan och skapa en arkivdisk på den andra. En arbetsmaskin. Ska nog få Ubuntu - Gnomes enkelhet får gå före KDE:s snygghet.

      Nåväl, vad tycker jag om Kubuntu Karmic Koala såhär en knapp vecka efter släppet?

      Snyggt, stabilt, smidigt... Värsta nybörjarkänslorna på KDE-skrivbordet har lagt sig. Upptäcker hela tiden en del småfinesser jag inte har hittat i Ubuntu. Kanske för att de inte finns eller kanske för att jag inte har hittat dem. Installationen gick väl sådär. Var tvungen att partitionera om disken under installationen och hittade inte igen någon partitionerare när jag körde från Live-CD. Använde istället KDE Partition Manager live-CD.

      Två snabba reflektioner:

      Varför installeras inte Gimp med Kubuntu? Gimp som är en av GNU/Free Softwarerörelsens flaggskepp och ett av de fria programmen som även vinner marknadsandelar i Windows.

      Som inbiten Firefoxanvändare blev Firefox det första program som installerades. Tack för installationsgenägen i programmenyn men lite konstigt att det inte redan är installerat. Kanske finns det fördelar att styra användarna till Konqueror som är standardwebläsaren. Vad vet jag?


      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

      torsdag 22 oktober 2009

      Någon som vet?

      En kanonfunktion på Kubuntus KDE-skrivbord är att köra kommando med högerklick på skrivbordet.








      Riktigt snyggt och praktiskt, någon som vet om den går att lägga till på Gnomeskrivbordet också?

      måndag 19 oktober 2009

      Potent partitonerare

      Jag har haft en längre tids problem med partitionerna på en extern hårddisk. Disken består av två partitioner; en NTFS-partition och en ext3 linuxpartition. Helt plötsligt slutade NTFS-partitionen att fungera i Windows, den var däremot helt fungerande och åtkomlig ifrån Ubuntu.

      Hur smart är det att ha data på en Windowspartition som inte går att läsa från Windows?

      Huvudvärken har bestått i att jag har varit rädd om de 345 GB data som fanns på NTFS-partitionen och jag har inte haft plats att lagra dessa någon annanstans. Enda utvägen har varit att flytta 50 GB till linuxpartitionen, krympa NTFS för att kunna öka linuxpartitionen, flytta 50 GB data – krympa NTS, öka linuxpartitionen och så vidare tills hela datamängden har legat på linuxdisken. PUST

      Huvuvärken har inte blivit bättre av att Ubuntus partitionerare Gparted av outgrundlig anledning har vägrat göra ändringar i NTFS-partitionen. Hittade dock ett riktigt vasst verktyg; KDE Partition Manager 1.0 som bootbar Live-CD.

      Detta partitioneringsprogram finns naturligtvis att ladda ner och installera i en rad olika linuxdistar, inklusive Ubuntu.

      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

      söndag 18 oktober 2009

      installera ubuntu på en pinne...

      Metoden att installera Ubuntu på USB-pinne genom att använda Ubuntus inbyggda funktion att skapa USB-uppstartsdisk skapar vad jag förstår bara en "live-cd" på USB-pinne, med en eventuell möjlighet att lagra egna filer.

      Det går alldeles utmärkt att installera Ubuntu på en USB-pinne fullt ut, på samma sätt som man installerar på hårddisk. En stor fördel är att du alltid kan ha ett eget system i fickan, redo att använda nästan var som helst bara datorn går att boota från USB, vilket iallafall fungerar med de flesta datorer de senaste sex-sju åren. Man kan alltså använda samma installation på flera datorer. Inte en enda fil blir rörd på värddatorn, men man har naturligtvis läs- och skrivåtkomst till filerna även på den datorn. Bra om man till exempel använder en dator emellanåt där man inte kan eller får installera de egna favortprogrammen.

      Nackdelen är att det blir inte världens snabbaste Linux. USB är inte blixtsnabbt och jag rekommenderar att använda en höghastighetspinne. Själv har jag en 16 GB pinne som läser i  25 MB/s och skriver 12 MB/s att jämföra med de två-tre MB/s som de vanliga pinnarna man köper för en hundring på stormarknaden. Det är inte direkt några större pengar för en snabb pinne heller; jag gav en femhundring för min 16 Gigabytare.

      OBS! Minimikravet är 4 GB.

      Detta är inget direkt nybörjarknep man ska göra som förstagångsinstallation och min anvisning förutsätter att du iallafall har basala linuxkunskaper, iallafall när vi kommer till de sista punkterna att redigera grubs konfigurationsfil trots att första som står i den filen är "DO NOT EDIT THIS FILE".

      Denna anvisning gäller alltså för Karmic Koala, där dess nya grubversion gör konfigurationen efter installationen annorlunda än på äldre Ubuntuversioner.

      Här kommer en kort summering av tillvägagångssättet:

      • Ladda ner och bränn Karmic Koala på CD, starta datorn och välj alternativet att "Prova Ubuntu utan att göra ändringar på din dator".
      • Sätt i USB-pinnen och starta sedan installationen av Ubuntu, första stället att vara lite vaken är under diskkonfigurationen (bilderna är från en installation av Kubuntu men det är identiska dialoger)

      • Välj "Ange partitioner manuellt (avancerat).
      Här skall vi välja att installera Ubuntu på den disk som är USB-pinnen. I mitt fall har jag en hårddisk, sda och min USB-pinne har fått enhetsnamnet sdb



      Jag valde att partitionera sdb i tre delar, en femgigabyes för systemet, nio gig för home - sedan valde jag att använda två gig på en fat32-partition för att kunna lagra filer jag vill kunna använda i Windows.

      • Nästa ställe att vara vaksam under installationen är på slutet av installationsdialogerna. När det är "Redo att installera", klicka på "Avancerat..."






      Se till att det är ibockat att du vill installera en starthanterare. Extremt viktigt i detta läge är att starthanteraren (Grub) hamnar på USB-pinnen! (i mitt fall var det /dev/sdb)


      Nu är det bara att luta sig tillbaks, ta en kopp kaffe och vänta på att att installationen skall bli färdig.

      Eftersom hårddisken var monterad som den första disken (hd0) och USB-pinnen den andra disken (hd1) under installationen och det blir tvärtom när datorn bootas med USB-pinnen (pinnen blir hd0) måste vi göra en liten justering av grubs konfigurationsfil.
      • Starta sedan om datorn med Live-CD:n igen. Nu skall vi redigera grub.cfg
      (Grub.cfg är ny i Grub 2.0 och innehåller alla uppgifter om startbara operativsystem på datorn, Grubs startmeny byggs upp av denna fil och den uppdateras automatiskt när en kärna uppdateras, filen kan också uppdateras manuellt med kommandot update-grub men tanken är inte att vi skall pilla i filen på egen hand - men det måste vi göra i detta läge).

      Här gäller det att tänka till, särskilt om datorn du använder också har en Linuxinstallation. Välj rätt grub.cfg, skulle vi råka ändra i hårddiskens grub-fil får vi seriösa problem att starta upp datorn på hårddisken igen. TA BACKUP INNAN DU SÄTTER IGÅNG!

      I mitt fall hittar jag usb-pinne på en disk som heter disk-1.

      grub.cfg hittas i /boot/grub/ på aktuell disk, alltså kunde jag använda följande kommando i terminalen för att redigera filen:
      sudo gedit /media/disk-1/boot/grub/grub.cfg
      Vad skall då ändras?

      Så här såg rad 18 i min grub.cfg ut:
      set root=(hd1,1)

      Vi har ju konstaterat att USB-pinnen blir hd0 när den används som bootdisk, ändra ovanstående rad till:
      set root=(hd0,1)

      På rad 43 (iallafall i min fil) börjar själva grub-menyn listas
      menuentry "Ubuntu, Linux 2.6.31-11-generic" {

      Några rader längre ner (rad 48 hos mig) har också en felaktig adressering till hd1.

      Ändra set root=(hd1,1) till set root=(hd0,1)

      Restrerande menyposter är också felaktiga, men har du inga planer på att använda dem kan du låta bli att ändra dem.

      • Spara filen och starta om datorn, tag ut Ubuntu-cd:n och starta på USB-pinnen istället. Rensa Grubs meny om du vill:
      sudo update-grub

      Lycka till

      Vill du läsa på om Grub 2 kan du läsa här (på engelska)

      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

      lördag 17 oktober 2009

      Ska jag på fest?

      Såg på Planet Ubuntu att det är landsomfattande släppfester för Karmic Koala den 29 oktober.
      Seriöst, jag funderar på att gå!
      Så fort har resan gått för mig, på ett år från att nyfiket (för andra gången) testa ett Linuxsystem till att seriöst fundera på att hänga med och festa och träffa likasinnade :)
      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , , , , 
      

      fredag 16 oktober 2009

      Hundradollarsdatorer

      Tänk er en vision att ge varje barn i världens fattigaste länder varsin bärbar dator, en robust, energisnål, enkel dator med ett operativsystem och programvara anpassat för barn i 6 till 12-årsåldern, med internet och en total budget på hundra dollar styck. Låter det som en långsökt utopi att skapa möjligheter till utbildning för världens fattigaste barn?

      Nejdå, projektet har just avslutat etapp 1, Uruguay.

      Ja inte går det att tillverka fullt fungerande datorer, inklusive underhåll, reparationer, utrustning, utbildning för lärare och internet för 100 dollar styck som det var tänkt, inte ens med fri programvara, inte såhär i startfasen iallafall men troligen väldigt snart. Första leveransen kostade 120 dollar styck.




      Syftet med projektet är att ge barn i världen med nya möjligheter att utforska, experimentera och uttrycka sig. Organisationen One Laptop Per Child har utformat datorn, programvara för undervisning, tillverkningsindustri och distributionssystem för att ge barn utanför den rika i-världen tekniska möjligheter till lärande.

      Projektet har fått mångmiljonbidrag av bland annat Google, News Corp, AMD, Red Hat och BrightStar och datorn som har tagits fram säljs till självkostnadspris till ländernas regeringar för att skänkas till barnen.

      Länder som redan har anmält intresse är bland annat Brasilien, Thailand, Egypten, USA (Massachusetts), Kambodja, Costa Rica och Tunisien.


      Vad får man för 120 dollar? Datorn XO har en 433 MHz AMD-processor, 256 MB RAM, 1024 MB flashminne i stället för hårddisk, 7,5" skärm, USB-kontakter, WiFi och Sugar Linux operativsystem.
      ---
      Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

      måndag 12 oktober 2009

      Nedräkning

      Om en dryg vecka släpper Microsoft sin uppföljare till Vista, efter åratal av utveckling; Windows 7. Okej... jag har provkört det i några veckor och jag kan erkänna att jag är imponerad, vad jag kan se är det snabbare, smidigare och snyggare än tidigare operativsystem från Microsoft.

      Om drygt två veckor släpps nästa Ubuntuversion, Karmic Koala, som vanligt sponsrad av Canonical.

      Det är svårt att jämföra dessa system. Windows är Windows som vanligt, med dess för- och nackdelar (vad nu Windows fördelar nu är). Linux är inte Windows, det är viktigt att komma ihåg, för den vane Windowsanvändaren kan det vara en rätt hög tröskel att kliva över men förutom det helt oöverträffade säkerhetsaspekterna med en helt virussfri miljö talar ju programvaruutbudet till fördel för Ubuntu.

      En intressant jämförelse mellan de olika systemen är systemkraven, där Windows 7 inte är mer systemkrävande än Vista Home/Premium. Om du vill köra Windows 7 på din dator behöver du det här:

          * 1 gigahertz (GHz) eller snabbare 32-bitars (x86) eller 64-bitars (x64) processor
          * 1 GB RAM-minne (32-bitars) eller 2 GB RAM-minne (64-bitars)
          * 16 GB tillgängligt diskutrymme (32-bitars) eller 20 GB (64-bitars)
          * Grafikenhet med DirectX 9 och WDDM 1.0-drivrutin eller senare


      Som vanligt är systemkraven Linux betydligt spartanskare, det går utmärkt att köra en flera år äldre dator med fullgott resultat. Karmic Koala behöver detta:

          * 300 megahertz (MHz) processor (minst 700 MHz rekommenderas)
          * 256 MB RAM-minne (minst 384 MB rekommenderas)
          * 4 GB tillgängligt diskutrymme (8 GB rekommenderas)
          * VGA grafikkort, 640x480     (1024x768 rekommenderas)

      Kom ihåg att Windows 16 GB hårddiskutrymme inte inkluderar "Office"-program (lägg till 1,5 GB), vettig bildredigerare, vettigt brännarprogram, chatprogram med mera som inkluderas i Ubuntu.

      Vad beror skillnaden i systemkrav på då? Mängden "ögongodis" och lull-lull i Windows kontra det förhållandevis spartanska Gnome-skrivbordet i Ubuntu? Nej, nej och nej... Går man in och petar i Gnomes inställningar finns det en hel del ögongodis att slå på. Tittar men på det mycket mer avancerade KDE-skrivbordet i Kubuntu, så kräver inte det mer av en dator än vad Ubuntu gör. Grafiskt, estetiskt och visuellt effektmässigt klår Kubuntu Windows 7 med hästlängder.


      Krydda på moset: Har du inte tillräcligt med minne eller hårddisk att installera Ubuntu kan du alltid testa derivatversionen Xubuntu avsedd för mindre kraftfulla datorer (eller för de som vill ha datorkraften över till annat): "CDs require 128MB RAM to run, or 192MB RAM to install. Desktop install requires at least 1.5GB of free space on your hard disk".

      fredag 9 oktober 2009

      kubuntu...

      Fick ett litet ryck och installerade kubuntu-skrivbordet på min ena ubuntuinstallation. Det är faktiskt riktigt lätt att göra det, och du väljer när du loggar in dig om du vill logga in med Gnome-skrivbordet eller KDE-skrivbordet. Det är bara själva skrivbordskomponenterna som skiljer åt. Med dubbla skrivbord använder du samma hem-mapp och samma installerade program. Lägg bara till kubuntu-desktop i Synaptics... (se fullständig anvisning på engelska)



      Visst är det snyggare och flashigare, det går inte att komma ifrån. En detalj jag hade riktigt kul åt bland alla skrivbordskomponenter var den "inexakta klockan". En textklocka som i sitt exaktaste läge ändrar tiden var femte minut och i sin mest oexakta vy bara konsterar att det är slutet av veckan.


      Open Source för Windows

      Det där med "fri programvara" i Linuxvärlden har egentligen inte så mycket att göra med "gratis programvara", nog för att extremt mycket av det fria också är gratis. För att förstå konceptet, tänk “fri” som i “yttrandefrihet” och inte som i “gratis öl”. Grundbulten är "Open Source" (öppen källkod) och fria licenser som gör det möjligt för var och en som behärskar programmering att ändra och lägga till funktioner i ett program, eller använda ett program som grund till ett helt nytt program, så länge det nya programmet har öppen källkod och samma licensavtal. Det är det som driver utvecklingen av dessa program framåt.

      I Linuxvärden är det en 100-procentig självklarhet, allt är fritt, öppet och i de flesta fall gratis. I Windowsvärden är det inte lika självklart. Vi är så vana att betala dyra pengar för programvara vi behöver komplettera vår Windowsinstallation med, program som en vettig bildredigerare (Adobe Photoshop för 12.000:-) och ett brännarprogram (Nero för 600:-). Alla behöver vi också ett program för att läsa och skriva värdens vanligaste dokumenttyp med. Runt 4000 spänn får vi hosta upp med för Microsofts Officepaket. Mer behöver vi och mer finns att köpa. Nästa år kommer det säkert ut nya versioner av programmen vi har köpt. Det är bara att öppna plånboken och köpa till en uppgradering för att få "det senaste".

      Ett vanligt knep att spara in hårt ihopjobbade slantar är att bryta mot lagen och ladda ner (troligen virussmittade) program från Piratebay eller någon annan fildelarsajt.

      Inte bra... Dels bryter vi mot lagen och riskerar att få betala skadestånd (but who cares?), dels befinner vi oss i högriskområde för äckliga virus, maskar och trojaner när vi letar efter en fungerande version av vad vi nu letar efter. Jaja... Vi kan ju alltid köpa ett antivirusprogram för några hundralappar. Det är förresten vår förbaskade skyldighet att skydda vår dator mot virus, mask och trojaner för att inte smitta ner vår omgivning när vi använder en Windowsdator. Ett antivirusprogram som använder en märkbar del av systemresurserna i sin jakt på angrepp... (ett antirusprogram som är helt onödigt och överflödigt i ett Linuxsystem - men det skriver jag inom parentes eftersom det inte är det denna blogpost handlar om)

      En annan sak som händer när vi laddar ner en piratversion från nätet är också att vi blir "beroende" av just det programmet och kanske köper just det programmet för dyra pengar när vi kommer i en situation vi inte kan använda oss av piratnerladdat.

      Vad är då alternativet?

      Fri programvara är på frammarsch även i Windows. En av marknadens största och bästa webb-läsare, som många laddar ner som alternativ till Internet Explorer är Firefox som hela tiden har varit ett par kliv före IE med smarta lösningar.
      Open Office är en fullvärdig ersättare till MS Office. Som laglydig privatanvändare sparar man in några tusenlappar. Många större företag, organisationer och nu även kommuner har fått upp ögonen för enorma kostnadsbesparingar. Företaget jag jobbar på har fortfarande MS Office installerat på tja... kanske tusen datorer vilket känns som några miljoner för mycket i licenspengar. Naturligtvis är Open Office helt kompatibelt att både läsa och spara dokument i alla Microsoftfs officefilformat.


      Gimp är en grym konkurrent till Adobes proffsprogram Photoshop. Nästintill lika bra. Gratis istället för tolvtusen spänn.

      (update: Hittade Gimp-klonen Gimpshop under en googling alldelens nyss - skall tydligen vara Gimp med ett mer Photoshopliknande gränssnitt för att vana Photoshopanvändare inte skall känna sig så vilsna)

      Det finns mycket mer fri Windowsprogramvara på nätet, här är en lista.

      Till er som liksom jag fortfarande kör Windows ibland på en av mina datorer rekommenderar jag att använda fri programvara i så stor utsträckning som möjligt. Till er som fortfarande inte har tagit steget över till den totala friheten: Använd så mycket fri programvara som möjligt, känn er för... Känns det bekvämt att surfa med Firefox, retuschera semesterbilderna i Gimp och så vidare kanske inte steget är så långt att prova fria program fullt ut. Många Linuxdistar, däribland Ubuntu går att prova på en dator utan att göra någon som helst åverkan på Windowssystemet. Mer om det i en senare blogpost.

      Behöver jag nämna att Firefox, Open Office och Gimp installeras som standardprogram i Ubuntu, som några i högen av ohyggligt bra fria program?

      söndag 4 oktober 2009

      ubuntufonten



      Den klassiska ubuntufonten med rundade ändar och helt utan seriffer finns att ladda ner från universe för er som vill kunna använda den "rätta" fonten. Filformatet är OpenType och installeras på samma sätt som ttf.

      Vill du använda termialen är det helt enkelt
      sudo apt-get install ttf-ubuntu-title

      fredag 2 oktober 2009

      Spara bilder för webben

      Ett mycket användbart plug-in till Gimp är "Save for Web" som ger enkla alternativ att spara bilder med lagom balans mellan bildkvalité och filstorlek för att till exempel anvnända i en blogg.




      Spara för webben gör det möjligt att finna en kompromiss mellan minimal filstorlek och godtagbar kvalitet på bilden snabbt. Medan du justerar olika inställningar kan du utforska hur bildkvalitet och filstorlek ändras. Alternativen för att minska filstorleken på en bild inkluderar inställning av komprimeringskvalitet, antal färger, ändra storlek, beskära, Exif informationsavlägsnande etc...


      Det är lite pyssligt att installera detta plug-in i Ubuntu men det är värt det om du vill spara bilder som inte tar jättestor plats:

      1) Ladda ner senaste versionen av scriptet här (högerklicka och "spara som")

      2) Packa upp den nerladdade filen till ~/.gimp-2.6/plug-ins/ (alltså till mappen plug-ins i den dolda mappen .gimp-2.6 i din hemkatalog, använd Nautilus och visa dolda filer om du har svårt att navigera)

      3) Installera libgimp2.0-dev om du inte redan har gjort det. Snabbast från terminalen:
      sudo apt-get install libgimp2.0-dev

      4) Fortsätt jobba i terminalen; gå till den mapp du nyss packade upp i Gimps plug-in katalog:
      cd ~/.gimp-2.6/plug-ins/gimp-save-for-web-0.28.6/

      5) Kör följande kommandon:
      ./configure make

      sudo make install

      Om du har haft Gimp igång måste du starta om den. I arkivmenyn finns nu "Save for Web" som alternativ.

      onsdag 30 september 2009

      Dist, multiverse, sudo, gnome och gui? Vad pratar ni om, a.k.a. Lexicon

      Detta lilla lexicon kommer att uppdateras med (o)jämna mellanrum och dateras då om så det hamnar överst igen...

      • Ubuntu är ett fritt operativsystem baserat på linuxkärnan och är en fork av distributionen Debian. Namnet kommer från Zuluspråkets "ubuntu", som löst översatt blir "medmänsklighet" eller "En person är en person bara genom andra människor". Ubuntus målsättning är bland annat att vara ett aktuellt, stabilt operativsystem för den genomsnittlige användaren, med ett starkt fokus på användarvänlighet och enkel installation. Ubuntu har blivit rankad som den mest populära linuxdistributionen för persondatorer. (Från Wikipedia)
      Här följer en liten ordbok med förklaring över vanliga termer i Linux och Ubuntusammanhang:

      • Dist (distro, distribution)
        Linux är ett samlingsnamn för en rad olika men ändå ganska lika system, baserade på den fria linuxkärnan. Det finns ett stort antal olika varianter utveckade av olika grupper, det fullständiga operativsystem med alla dess medlevereade program kallas distribution. Det räcker oftast med att ladda hem en sådan distribution för att få ett komplett system med webläsare, ordbehandlare, musikspelare, filmprogram och allt annat man behöver som grund. Ubuntu är en populär dist tack vare sin enkelhet, erkända stabilitet och säkerhet.
      • GNOME
        Det skrivbordssystem som används i bland annat ubuntu. Framtaget för att ge användaren ett enkelt, lättanvänt system. En uppdaterad version släpps var 6:e månad. senaste versionen heter 2.28 och kommer att levereras i oktoberutgåvan av ubuntu. Version 2.3 antas bli en rejält uppfräschad och släpps troligen som version 3.0 till våren.
      • GRUB
        Den uppstartshanterare som används i Ubuntu. I Karmic Koala kommer nya Grub version 2. En av fördelarna med Grub är att den skannar igenom datorn efter operativsystem och skapar en bootmeny med installerade system där man kan välja vad man vill starta. Finns det exempelvis Windows installerat på datorn sedan tidigare kan man välja att starta datorn med antingen Ubuntu eller Windows.
      • GUI (Graphical User Interface = grafiskt användargränssnitt)
        Ett gränssnitt för ett program där användaren har knappar och ikoner att trycka på för att utföra kommandon, fält att skriva in text i med mera. Så som vi är vana att se datorprogram alltså...
      • Karmic, Jaunty, 9.04, 9.10... 
        Ubuntus lite udda versionsangivelser. Dels har alla versioner ett versionsnummer som visar när versionen släpptes (eller kommer at släppas) med år och månad. 9.04 är alltså aprilutgåvan 2009 och 9.10 den som kommer nu i oktober. Så har ubuntu numrerats sedan den första versionen (4.10), en release var sjätte månad - alltid april och oktober. Förutom nummerserien har alla versioner ett officiellt kodnamn som består av ett adjektiv och ett djur där bägge orden börjar med samma bokstav. 9.04 heter Jaunty Jackalope och 9.10 Karmic Koala, 10.04 kommer att heta Lucid Lynx. Sedan 2005 namnges versionerna i alfabetisk ordning. [komplett lista]
      ---
      Uppdaterad 30/9 2009 med avsnittet om GRUB och versionsnumreringen.

      Nytt i Karmic

      En nyhet i ubuntu 9.10, Karmic Koala, är den nya Ubuntu Software Center som ersätter den tidigare Lägg till/ta bort program-funktionen.






      Snyggare än tidigare, men jag saknar funktionen att markera flera program och sedan installera dem samtidigt.


      Ett stort lyft är den överskådliga listan över installerade program, där man kan markera program för avinstallation eller läsa information om installerade program.

      Testar Karmic igen...

      Jag fick ju "kasta in hatten" i mitt testande av Karmic Koala efter det att uppstarten slutade fungera ungefär samtidigt som alpha 6 versionen släpptes. Googlade på detta i förrgår och såg at det var en bugg som drabbade vissa Intel grafikkort men att felet var åtgärdat dagarna efter alpha 6 släpptes. Jag laddade därför ner en "daily build" för att få en dagsfärsk cd.

      Vad kan man då säga om Karmic Koala såhär dagarna innan betaversionen släpps?

      • Den har en imponerande blixtsnabb uppstart och ännu snabbare nedstängning! Utvecklarna jobbar på ett mål att nästa version, 10.04 (Lucid Lynx) skall starta upp på 10 sekunder.
      • Gnome-skrivbordet har fått en lätt upputsning, men det är knappt märkbart. I och försig har det tillkommit en handfull snygga bakgrundsbilder men färgtemana är de gamla vanliga. Här får vi nog vänta ett år till på större förändringar innan ubuntugänget lyfter in Gmone 3, vilket jag gissar på ett de kommer att göra i version 10.10
      • Empthy har ersatt Pidgin som standard chatklient, den stora skillnaden är att Empathy stödjer videochat vilket inte Pidgin gör. Annars är de rätt lika, bägge funkar med MSN, Google talk (Gmail-chatten), ICQ, IRC och en massa andra konton.
      • Ubuntu one, Canonicals nya tjänst för att lagra filer online med möjlighet att synka mellan datorer är installerad i Karmic från start. Klienten finns nu att ladda ner till 9.04
      • Det har kommit en ny applikation för att installera och avinstallera program, Ubuntu Software Center som visar både vad som finns att ladda ner och vad jag har för installerade program. Mycket överskådligt
      • Uppstartshanteraren Grub kommer i en ny version, det vi märker av det är en snabbare, snyggare och smidigare uppstart av datorn.

      Det var några av nyheterna i ubuntu detta halvår. Det finns massor med flera. Rent buggmässigt tycker jag att maskinen flyter riktigt bra, jag har inte hittat någonting som inte fungerar än och nu är det mindre än en månad kvar till release. Jag kan faktiskt rekommendera en installation redan nu, om inte annat så sida vid sida av ditt ordinarie operativsystem så du kan välja när du startar datorn.

      söndag 27 september 2009

      musik...

      I Windows använder jag nu och då Soulseek; en liten, anonym p2p-klient som används av tusentals musikentusiaster världen över. Tanken med Soulseek är att artister själva skall lägga ut fri musik, men visst händer det att även "vanliga" människor lägger ut piratkopierad musik på detta nätverk, dock mest gammal obskyr och annars lite svåråtkomlig musik.

      Soulseek® does not endorse nor condone the sharing of copyrighted materials. You should only share and download files which you are legally allowed to or have otherwise received permission to share. Soulseek®. was created to encourage the sharing of public domain music from unsigned, independent artists willing to share their work and communicate with a large audience in an efficient way.

      Linuxanvändare kan använda tredjepartsapplikationen Nicotine+ som även finns med i Ubuntus "universe" och alltså går att installera direkt från ubuntus Synaptic eller lägg till/ta bort-program funktionen bara man har tillåtit installation av alla program med öppen källkod.

      Den version som ligger i universe är 1.2.9 och ganska gammal, senaste versionen heter 1.2.12 och jag skall  göra ett ryck när jag får tid och prova att installera den versionen.

      Soulseek bytte server för en tid sedan men den gamla servern snurrar fortfarande, dock har majoriteten av användarna gått över till den nya servern, den nya servern heter 2242 och rekommenderas att använda, 2240 är dock märkt som huvudserver i Nicotine+ 1.2.9

      fredag 25 september 2009

      Varför ubuntu?

      Ledsnade på att trilskas med serienummer och licenser och ett helsike att hålla alla program up-to date, antivirusprogram  och säkerhetsprogram som måste uppgraderas och uppdateras för att inte smitta datorn med aggressiva virus och elaka trojaner, en hårddisk som snabbt blev mer stökig än mitt skrivbord...

      Jag hade provat en hel del linuxdisar för en tre fyra år sedan men upplevde en hel del trassel samtidigt som jag inte hade tid att sätta mig in i det hela då. För ett år sedan kavlade jag upp ärmarna och tänkte göra ett helhjärtat försök igen - och blev glatt överraskad över hur otroligt enkelt och smidigt det var att ladda ner och provköra ubuntu från en live-cd utan att ens riskera att röra en enda fil på min Windowsdator.

      Sedan ett år tillbaks kör jag Ubuntu Linux på mina datorer hemma. Snabbare, mycket stabilare, idiotsäker mot skadliga hot, med en säkerhet Microsoft inte ens drömma om - helt gratis med alla program jag någonsin behöver, inte så mycket mer komplicerat än Windows. Den tid som används för att lista ut hur det fungerar är mindre än den tid jag tillbringat på felsökning och problemlösning i Windows.

      I fjol höst var jag bara tvungen att skratta när jag surfarde in på en webbplats som plötsligt började göra en fejkad virussökning på min dator, låtsades att söka dll och exe-filer som inte finns i ett Linuxsysem, låtsades hitta virus, spionprogram och trojaner som omöjligt kunde vara där.




      Som du kan se på min screendump ser platsen äkta ut och jag undrar hur många Windows-användare får luras av sådant meddelande klickar du på den och i den bästa av världar bara blir lurad att betala pengar för ett eventuellt okej programvara men nog bara hem hämta några skadliga program...

      onsdag 23 september 2009

      Alphatestande...

      Kunde inte riktigt hålla mig tidigare under sensommaren och slängde upp en dual boot med Karmic Koala alpha 4 i mitten av augusti. Det gick förvånansvärt hyffsat och jag är bland annat djupt imponerad av boot-tiden och den snabba nedstängningen. I takt med uppdateringar har jag dock stött på en hel del trassel som tvingat mig att ominstallera systemet flera gånger. Dagarna före släppet av alpha 6 fick jag dock jätteproblem efter en uppdatering, då Ubuntu plötsligt vägrade starta. Laddade hem alpha 6 och installerade den - den funkade riktigt bra från live-cd och installationen gick u.a. Dock spottade den ut felmeddelanden under uppstart och stannade innan datorn var färdigbootad.

      Tror jag väntar på betan i början av oktober... Roade mig i stället med att byta till Jaunty x64 på den bärbara, där jag har dual boot med Windows 7.

      Högerklicka och "Öppna som administratör"



      För att öppna en fil eller mapp som administratör genom ett enkelt högerklick, installera ''nautilus-gksu'' med Synaptic.

      Vill du använda terminalen och skriva installationskommandot isället är det:

      sudo apt-get install nautilus-gksu

      ---
      Update 2009-09-30: Skrev av misstag nautilus-gks alltså utan u i gksu i posten från början.

      ---
      Källa (och andra relaterade tips)

      tisdag 22 september 2009

      Nätverksskrivare på skrivarserver

      Investerade nyligen i en skrivarserver (några hundralappar) för att få ordning på utskrifterna från alla datorer med olika OS och konfigurationer här hemma. Tidigare var skrivaren fast ansluten till min stationära dator som ibland var avstängd, ibland startad med Vista och ibland startad med Ubuntu. Att nätverksvägen få till en utskrift från annan dator var i stort sett hopplöst utan att få lite vardagsmotion till datorn och kolla om den var på och vilket system som kördes.

      Skrivarservern levererades med drivrutiner och server/klientprogram för Windows men inget för Linux. Efter en del googlande löste jag problemet med LPD-skrivarserverprotokollet.

      Lägg till ny skrivare, välj nätverksskrivare och därefter "LPD/LPR Host or Printer"

      Ange den näverksadress skrivarservern har och ls som skrivarkö (se skärmdump).




      I efterföljande dialog väljer du rätt tillverkare och modell.

      Samma funktion i både 9.04 och 9.10

      måndag 21 september 2009

      En första bloggpost...

      Tanken är att skapa en enkel blogg för vanliga människor, skriven av en "glad amatör" inom Linux/ubuntu. Först och främst kommer jag att blogga om problem jag stöter på och hur jag löser dem.

      Jag har hållit på med datorer sedan MS-DOS 6.2 och Windows 3.11 och kört varenda Microsoft OS från betaversion till färdig produkt. Som ubuntuanvändare har jag hållit på i ungefär ett år, sedan version 8.04 och konstaterar att det krävs mindre tid och energi att förstå hur ubuntu fungerar än det tar att att få ett normalt Windowssystem att fungera optimalt.